Komkar EU
Konfederationen för Kurdistans Föreningar i Europa

PSK´s partiledare Bayram Bozyel, fortsätter sitt Sverigebesök med besök hos svenska partier

PSKs partiledare Bayram Bozyel tillsammans med sin delegation bestående av Selva Baksi, vice ordförande i PSK samt medlemmarna Kovan Amedi och Sukrî Demir togs tidigare under dagen emot av de svenska partierna Liberalerna och Vänsterpartiet.

PSKs partiledare Bayram Bozyel tillsammans med sin delegation bestående av Selva Baksi, vice ordförande i PSK samt medlemmarna Kovan Amedi och Sukrî Demir togs tidigare under dagen emot av de svenska partierna Liberalerna och Vänsterpartiet.

Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet tillsammans med Lotta Johnsson Fornarve, talesperson för internationellt bistånd och SRHR samt Yekbûn Alp, medlem av partistyrelsen välkomnade herr Bozyel med delegation i Vänsterpartiets riksdagskansli.

Herr Bozyel delade med sig av den politiska och ekonomiska situationen i Norra Kurdistan och Turkiet. Bozyel betonade särskilt den inslagna resa som Turkiet påbörjat sedan 2013 som medfört en historisk hög ekonomisk inflation där den turkiska demokratin retirerat med tusentals oppositionella fängslade och hundratusentals som tvingats bort från sina arbetsplatser och ungdomar som vill migrera till Europa och USA.

Bozyel framförde att han som lösning för att vända den negativa spiralen i Turkiet ser att Turkiet måste släppa förnekelsen gentemot kurder för att få direkta synergieffekter till fördel för både ekonomin, öppna upp det politiska landskapet och demokratiseringen av landet, men också för att återskapa diplomatiska goda relationer med omvärlden. En seriös tilltagen lösning på den kurdiska frågan skulle medföra en mer välmående Turkiet såväl inrikes som i externa relationer.

Ledamöterna och representanterna för Vänsterpartiet underströk analysen och delade med sig av sin segna erfarenheter av besök i Turkiet i egenskap av valobservatörer. De lyfte särskilt fram att de själva blivit trakasserade av polis och militär samt nekats att fullfölja sin granskande roll som observatörer.

Därefter besöktes Fredrik Malm, ordförande för utbildningsutskottet och Joar Forsell, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

Herr Bozyel med delegation välkomnades med ett utlägg där Fredrik Malm med bredare penseldrag redogjorde för Sveriges och Europas ställning gentemot Turkiet med betoning för tiden innan, under och nu efter Sveriges NATO medlemskap.

Malm förmedlade vidare att den turkiska hållningen under de senaste 30 åren varit sådan att de på 80-talet hävdade att kurder inte existerade, för att sedan på 90-talet erkänna att kurder finns men att det kurdiska språket inte existerade. På 00-talet erkändes det kurdiska språket och kurder som etnicitet men att Kurdistan inte existerade. På 2010-talet erkändes även Kurdistan men att Kurdistan fanns någon annanstans! Malm avslutade i relation till nämnda tillbakablick och reflektion med att det återstår att se vad den turkiska staten tvingas till att medge under 2020-talet?

Herr Bozyel tackade Malm, Forsell och Liberalerna för deras mångåriga engagemang i den kurdiska frågan och underströk att den kurdiska frågan är av fortsatt och varaktig behov av stöttning av vänner i Sverige och Europa. Herr Bozyel framförde att han konstaterat att det västliga samfundet tagit några steg bak i engagemang, men att det är än viktigare nu att höja trycket på Turkiet och Erdogan för vad som kommer efter Erdogan eran.

Morgondagens ledande politiker i Turkiet måste fortsatt känna kurdiska vänners och Europas flås i nacken när de ska realisera en ny riktning för Turkiet. Däri ligger att fri kurdisk identitet, organisation, språkutveckling och kultur skulle innebära en styrka för kurder såväl som för turkar.

Mötet med Liberalerna likväl som med Vänsterpartiet avslutades i vänskaplig anda och med ömsesidig önskemål om fortsatt kontinuerlig kontakt.

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du klarar det, men du kan lägga det åt sidan om du vill. Acceptera