Komkar EU
Konfederationen för Kurdistans Föreningar i Europa

Bayram Bozyel Gästade Socialdemokraterna i Sveriges riksdag

Den 19.09.2024 besökte Bayram Bozyel, partiledare för Kurdistans socialistiska parti och vice partiledare Selva Baksi, Socialdemokraternas ledamot i utrikesutskottet, Morgan Johansson.

Den 19.09.2024 besökte Bayram Bozyel, partiledare för Kurdistans socialistiska parti och vice partiledare Selva Baksi, Socialdemokraternas ledamot i utrikesutskottet, Morgan Johansson.

Bozyel och hans delegation välkomnades varmt av Socialdemokraternas internationella sekreterare Anita Bergqvist och Morgan Johansson, ledamot av utrikesutskottet.

Bozyel inledde mötet med att belysa Turkiets politiska, ekonomiska och sociala situation. I synnerhet talade Bozyel om den turkiska regeringens fientliga politik gentemot kurderna och i allmänhet om kränkningen av de mänskliga fri och rättigheter i Turkiet.

Bozyel framhöll särskild nedläggningsåtalet mot PSK och andra Kurdistanspartier som inneburit en utdragen process som hindrar partiets arbete och aktiviteter. Bozyel pekade i sammanhanget också på demokraters och omvärldens tystnad mot rådande förtryck och förnekelsen av kurder av den turkiska regimen.

Morgan Johansson initierade sitt anförande med att åter välkomna Bozyel och uttryckte sin tillfredsställelse med mötet och fortsatte. “Vi övervakar noga situationen i Turkiet och särskilt kurdernas situation.” Johansson framhävde att han Inför Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard besök i Turkiet särskilt lyft upp vikten om att uppvakta de turkiska motparterna om de mänskliga fri och rättigheterna och särskilt kränkningen av kurdernas rättigheter och friheter.

Johansson belyste också Sveriges tystnad i under processen för Sveriges NATO-medlemskap och uttryckte behovet av att den tystnaden måste brytas.

Avslutningsvis underströk de båda mötande parterna vikten om fortsatta och kontinuerliga relationerna mellan de två partierna och behovet av samarbete mellan de internationella socialdemokratiska partierna.

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du klarar det, men du kan lägga det åt sidan om du vill. Acceptera